Att barn får nässelfeber är vanligt i Sverige. Dettta beror främst på stora barngrupper, där virusinfektioner lätt sprids och att barn i en allt större utsträckning är allergiska.

Nässelfeber hos barn

Barn drabbas mycket mer frekvent av nässelfeber (urtikaria) än vuxna. I ungefär 90 procent då ett barn får nässselfeber kan man inte hitta någon direkt orsak. I de övriga fallen är det ofta allergiska reaktioner på födoämnen, infektion eller då barnet kommit i kontakt med något typ av växt som till exempel brännässlor.


Vanliga orsaker till nässelfeber hos barn

Att ett barn får en virusinfektion som till exempel en förkylning eller influense är den vanligaste orsaken till nässelfeber och nässelutslag. Det näst vanligaste orsaken till nässelfeber hos barn är en allergi eller överkänslighet för något den fått i sig (födoämnen). Där är de vanligaste allergena ämnerna ägg, nötter, citrusfrukter, choklad, skaldjur, jordgubbar och tillsatsmedel. För bebisar under 6 månader är det relativt vanligt att de får nässelfeber av komjölk.


nässelutslag utslag barn

Barn kan också får nässelfeber av saker som är i deras omgivning. Det kan tillexempel vara kemikalier i leksaker, latex, olika växter eller en om de klappar något djur då de har en märkbar pälsallergi. Det är mer ovanligt för barn att få nässelfeber av mediciner men när det väl händer är det ofta antibiotika eller antiinflammatoriska medel som orsakar nässelfebern. Symtom kan uppstå upp emot en vecka efter hon eller han fått medicinen. Är ditt barn allergiskt mot myrbett eller getingstick så kan deras gift få barnet att få nässelutslag. Barn som är känsliga mot värme kan också få nässelutslfeber och utslag av att till exempel springa runt och leka en het sommardag.

Om man inte vet vad som orsakar nässelfeber hos sitt barn kan de vara bra att testa sig fram när det gäller mat, mediciner osv. Avstå från att ge ditt barn mat med konserveringsmedel eller mat med färgämnen och se om det hjälper. Fungerar inte det kan man testa med något annat och använda sig av uteslutningsmetoden för att få en bild av vad som är orsaken till nässelfebern.


Kronisk eller kortvarig nässelfeber?

Kortvarig nässelfeber hos barn beror ofta på någon allergi och föräldrarna brukar oftast veta orsaken till utbrottet av nässelutslag. Dock kan det vara bra att ta kontakt med en läkare som kan verifiera att det är den riktiga orsaken. Vid kronisk nässelfeber har barnet haft nässelutslag i över en månad. Då bör man alltid ta kontakt med en läkare. Orsaken kan då bero på en mängd saker. Även om ingen orsak hittas, är behandlingen mot nässelfeber idag väldigt bra.


Att tänka på när ett barn får nässelfeber

Vill du lindra ditt barns symtom kan man använda sig av kylbalsam för att lindra klådan och den stickande känslan av nässelutslagen. Man kan också prova att ge ditt barn kläder i naturmaterial, undvika rengöringsmedel, och hålla naglarna på ditt barn korta (för att undvika att ditt barn kliar sig). Mer om hur man behandlar nässelfeber i avsnittet "nässelfeber - behandling".

Om ditt barn har något av följande symtom bör du ringa 112:
* Om tungan, läpparna och slemhinnorna i munnen svullnar och orsakar att ditt barn får andningssvårigheter.
* Om ditt barns hud blir fuktig och kall.
* Medvetslöshet.
* Kräkningar och illamående.
* Skällhosta och / eller pipandning


annons
Artiklarna på sidan är inte skrivna av läkare och ska endast ses som ett kompliment till en läkares bedömning. Vi tar inte ansvar för eventuella faktafel.